Проя (на сръбски: проjа или proja) е вид печиво в сръбската кухня, приготвено от царевично брашно, бакпулвер, масло, газирана вода и сол. Тoва са продуктите за "класическата" проя.
Приготвя се и малко по-сложен вариант на проя, прояра (на сръбски: проjара или projara), която включва допълнителни съставки като пшенично брашно, яйца, кисело мляко, сирене.
Ето и моята проя, приготвя се бързо и лесно.
Продуктите за нея са:
1 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. пшенично брашно
1 и 1/2 ч.ч. йогурт (кисело мляко)
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
1 бакпулвер
200 г натрошено сирене
По ваш избор може да се прибавят ситно нарязан бекон(шунка), червена чушка, кисела краставичка.
Приготвяне:
Включете фурната на 250 градуса. Пригответе тава, застелете я с хартия за печене.
Разбийте с тел или вилица яйцата заедно с киселото мляко и олиото. Добавете двата вида брашно и бакпулвера. Накрая се добавя сиренето. Разбивате непрекъснато до получаване на хомогенна смес. Изсипете в тавата. Поставете в загряната фурна.
Пече се на 200 градуса около 30 минути.
Сервира се топлa с чаша йогурт.
Приготвя се и малко по-сложен вариант на проя, прояра (на сръбски: проjара или projara), която включва допълнителни съставки като пшенично брашно, яйца, кисело мляко, сирене.
Ето и моята проя, приготвя се бързо и лесно.
Продуктите за нея са:
1 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. пшенично брашно
1 и 1/2 ч.ч. йогурт (кисело мляко)
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
1 бакпулвер
200 г натрошено сирене
По ваш избор може да се прибавят ситно нарязан бекон(шунка), червена чушка, кисела краставичка.
Приготвяне:
Включете фурната на 250 градуса. Пригответе тава, застелете я с хартия за печене.
Разбийте с тел или вилица яйцата заедно с киселото мляко и олиото. Добавете двата вида брашно и бакпулвера. Накрая се добавя сиренето. Разбивате непрекъснато до получаване на хомогенна смес. Изсипете в тавата. Поставете в загряната фурна.
Пече се на 200 градуса около 30 минути.
Сервира се топлa с чаша йогурт.