събота, 7 септември 2013 г.

В Ниш


Ниш е един от най-старите градове на Балканите. Още от древни времена е бил смятан за врата между Изтока и Запада. Малцина може би знаят, че град Ниш е родно място на римския император Константин Велики.


Главна забележителност е Нишката крепост - Нишка Тврђава, разположена близо до централната част на града, на десния бряг на река Нишава. Построена е в началото на 18 век и е била част от Османската империя. Там се е намирало и първото римско селище с името Найсус. Има руини, останали от римско време, както и старо римско гробище.

  

Във вътрешността на крепостта сега има  красив парк,  много зеленина и спокойствие в центъра на града, добро място за разходка. От лявата страна на входа на крепостта има  няколко кафенета и ресторанти, много оригинално вмъкнати, без да нарушават атмосферата на старата крепост. Те са добро предложение, да пиете кафе през деня в градината под древните градски крепостни стени, а вечер да послушате добрите поп и рок изпълнения в клубовете.    Джамията Бали-бега. 


    Изложбена зала и магазинче за сувенири в адаптирана стара сграда.

Удобно е да се разходите из парка в крепостта с някое от малките шарени влакчета, особено ако сте с деца, цената е само 50 динара - около 1 лв.

    И в магазинчето за сувенири :)

В дясно от входа на крепостта се намира открит летен театър, в който всяка година през август се провежда Нишвил - Международен Джаз фестивал, Nisville Međunarodni Džеz Festival. Идеята на Нишвил от самото начало е както представянето на "традиционните" форми на джаза, така и представяне на смесването му с етническите традиции на различни части на света, по-специално на Балканите.

До крепостта се намира Нишкия университет, разположен в красива сграда.  
Оставяйки главната порта зад вас, можете да  минете през моста над река Нишава, да се полюбувате на рибарите и да видите сградата на кметството.Пресичаме и продължаваме по главната пешеходна улица "Обреновичева", основната и най-оживена пешеходна зона.


Има запазени стари къщи и нови модерни между тях, много кафенета, ресторанти, пекари, а в началото си до площада има  долно ниво с много магазини.

"Калайджийско сокаче"е стара занаятчийска улица. Тя е била част от занятчийския квартал, тук са били техните работилници, дюкяни и къщи. И до днес някои от тях са запазени и защитени от държавата. Улицата е изпълнена с духа на стария град Ниш, от многбройните кафенета и ресторанти - кафани се носи аромата на добро кафе и сръбска скара.В началото на  "Казанджийското сокаче"се намира бронзова скулптура изобразяваща нишкия ловец Калча с вярното си куче и писателят Стефан Сремац, живял в Ниш в края на 19 век. Повлиян от атмосферата и духа на тогавашен Ниш, Стефан Сремац описва занимателно, реалистично  и с известно количество хумор старовремския патриархален живот в едни от най-известните си произведения "Зона Замфирова" и "Ивкова слава".  По-късно режисьорът Здравко Шотра  прави прекрасни филми по тези романи. Моя опит да разкажа за Ниш ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар