сряда, 27 февруари 2013 г.

Слънчева Валенсия

Лични впечатления от едно пътуване.
Пристигнахме във Валенсия в едно красиво и слънчево, мартенско утро в 8.30. Ескалатор свързва летището с метрото на града - много удобно - тъй като и децата ни, на 3 и 7 години,  бяха с нас. След около 30 минути вече се бяхме настанили в хотела. На рецепцията работеше момиче от България - приятна среща :)
Предстоеше ни една седмица във Валенсия. Имахме време да разгледаме забележителностите, да се разхождаме спокойно из града и дори да отидем до близките градчета - Гандия и Олива.
В средата на месец март се радвахме на температури между 22 - 25 градуса, слънчево и приятно време. Много зеленина и цветя между сградите, паркове, градини и аромат от нацъфтелите портокалови дръвчета, на които се радвах през всичките дни.

 

Красив и интересен град, в който има множество архитектурни съкровища, от миналото - многобройни старинни постройки, на възраст от няколко стотин години в Стария град, и от настоящето - модерното лице на града - представено от огромния комплекс, наречен Градът на изкуствата и наукатa.


 

Разходката ни започна от историческия и настоящ център на града. Сгради с готически, барокови и ренесансови фасади, тесни и криволичещи улички с площадчета на всеки тридесетина метра и много фонтани.



Площад Plaza de la Virgen.
Едно от предпочитаните места за спокойна разходка, пиене на кафе и среща с приятели.




Катедралата на Валенсия. Построена е през 1238, на мястото на римски храм, който по-късно се превръща в джамия. Сградата съчетава множество архитектурни стилове. Има спираловидни стълби, които водят до тераса с изглед към града и морето.



 La Lonja de la Seda - Копринената борса - от XV век, където се е осъществявала търговията с коприна. Сградата е построена в готически стил, а от 1996 г. е в Списъка на защитените исторически забележителности на ЮНЕСКО. 



Museo Nacional de Ceramica y de las Artes Suntuarias Gonzalès Marti - Националният музей на керамиката е музей-дворец, известен с огромната си входна порта от изящни мраморни фигури. Сградата съществува от XV век. Има интересни колекции от керамични изделия.


  Сградата на Кметството на Валенсия.




 

Портокаловите дръвчета, палмите, парапетите на терасите от ковано желязо, мраморът по тротоарите и всичката красота около нас - радвахме се, че можем да се поспрем и просто да гледаме.




През витрините на магазинчетата за сувенири...

 



Гарата и арената - две много красиви сгради, намират се една до друга.



Гарата. Част от нея е запазена в стар стил, a другата част е  значително по-модерна.


 Арената.


Torres de Quart - кулите са остатък от старите крепостни стени на града.




Паркът Турия е рай на зеленината, спокойствието и чистотата в сърцето на града.
 

След наводнение през 1957 г., течението на реката е отклонено извън града. В коритото на реката е изграден парк Турия, 10 километрова зелена зона, в която са организирани по неповторим начин паркове, спортни площадки, обществени и културни центрове.Там където е било устието, на територия от 344 дка, е изграден Градът на изкуствата и науките. Дело е на архитектите Santiago Calatrava и Félix Candela и e открит през 1998 г. Вижте тук.





 Дом на изкуството и операта, a пред него - Хемисферик.




Красива градина с много интересни растения и абстрактни статуи.

Oceanografico — като отделен град в Града на науката и изкуствата е Осеанографик, нещо като морски, океански музей център. Има седем басейна със седем остъклени сгради, всяка една съответстваща на морския свят от седемте континента. Подводните прозрачни тунели са незабравима гледка за посетителите.














Градчетата Гандия и Олива се намират на около 50 - 60 км южно от Валенсия. Има влак на всеки 30 минути до Гандия, пътува се около час. На много места по пътя има портокалови градини. 




Спокойни малки градчета с огромна плажна ивица.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар