понеделник, 14 април 2014 г.

Великденски яйца боядисани с натурални бои

Топла и слънчева пролет. В градината са нацъфтели пролетни цветове. Красиво е, цветно с приятно свежо ухание и хармония...
И в този ред на мисли, и вече няколко реализирани декорации за Великден, предимно с цветя от градината, стигам до желанието, че тази година ще боядисам и яйцата за Великден с натурални бои. 
И преди сме боядисвали така яйца с майка ми, дори си спомням и за една боядисана вълнена прежда с обелки от кромид лук. После имах любим, плетен пуловер в медено кафяв цвят  :)
Mного са места из интернет, където можете да намерите различни варианти за получаване на  цветове и боядисване с натурални бои.


Днес опитах да получа 2 цвята - жълто и оранджево до медено кафяво. Използвах бели яйца, тъй като цветовете получени от естествени материали са сравнително бледи. Яйцата могат да бъдат предварително сварени или да се варят едновременно с оцветителя.

 

За жълтия цвят използвах куркума. Необходими са 1 с.л. куркума, вода - да покрие яйцата, 1-2 с.л. оцет за фиксиране на цвета. Слагат се на тих огън около 15 минути. Може да  оставите да постоят още време в натуралния оцветител, ако искате по-наситен цвят. Цвета, който аз получих е за 15 минути, варих ги едновременно с куркумата. Ако искате рохко сварени яйца, сварете предварително яйцата и ги поставете горещи във вече приготвената сварена смес,  докато добият нюанса, който вие желаете да получите.


За оранджев до медено кафяв нюанс използвах обелките от 5-6 средно големи глави лук.  Подредих внимателно яйцата на дъното на тенджерата, водата да ги покрие добре, добавих и 2-3 с.л. оцет. Варих ги 15 минути. След като приключих варенето, извадих яйцата, прецедих сместа от обелките и внимателно поставих отново вече сварените яйца, за да се получи по-наситен цвят. Моя цвят, който виждате на снимките се получи за един час. Разбира се, ако желаете по-наситен цвят може да оставите да престоят още време (може и цяла нощ).





Варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове. За еднороден цвят прецедете вече сварената боядисваща смес, а ако искате неравномерен, напръскан ефект оставете натуралните оцветители във водата. За боядисване с натурални бои е необходимо повече време, тъй като за получаването на самата боя трябват поне 15-30 минути за предварително варене и за постигане на наситен цвят, яйцата трябва да престоят още 1-2 часа в боядисваща смес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар