неделя, 17 февруари 2013 г.

Среща с Баба Марта ❖ У сусрет Баба Марти



 Учителката на сина ми, ме покани да представя България по някакъв начин на децата от класа  му в Сърбия. Реших, че ще бъде интересно да им разкажа за Баба Марта и мартеничките. 

И така, организирахме работилница в края на февруари, поканени бяха  всички деца, родители и приятели.
Имах невероятната възможност да представя прекрасната българска традиция за посрещане на пролетта и Баба Марта.  Приготвих различни модели мартенички, разказах им легендата  за Баба Марта, чухме песнички и видяхме кратко филмче, направено от мен.
               

Ето и част от моите мартенички. Разнообразни модели, които да са интересни за  децата  - Пижо и Пенда, щъркели, реснички - бели и червени. Направих  пано с окичено дърво, кокиче, минзухар, различни  картички с  пролетни цветя. 

 

Показах и обясних как точно можем да направим мартеничка.  Раздадох им червени и бели конци и всички  деца с помощта на родители те си направиха  своите мартенички. Стараеха се, беше им много интересно и любопитно.
Накрая всички бяхме закичени. Много им се радваха и ги наричаха кукли от конци. Атмосферата беше изключително  топла и приятна.

 


 Учитељица мог сина, jе предложила да представим Бугарску на jединствен начин његовим другарима из одељења,  коjи похађаjу наставу у Србиjи. Одлучила сам да им представим нешто што ће им бити jако интересантно, легенду о Баба Марти.
 

 Организовали смо радионицу краjем фебруара (прошле године), на коjоj су билa позвана деца из одељења са својим родитељима.
Имала сам дивну могућност да представим Бугарску традициjу за Баба Марту.  Направила сам различитe врсте мартенички, изпричала сам легенду о Баба Марти, слушали смо песмице, одгледали смо кратак филм, коjи сам сама режирала. Обjаснила сам и показала како се тачно прави мартеничка. Сваком детету сам дала нити црвене и беле боjе. Уз помоћ родитеља, сва деца су направила своjе мартеничке. Било им jе jако интересантно, мартеничке су им личиле на луткице од вунице. Атмосфера jе била топла и приjатна.



Фестивал  пролећа - Баба Марта (1. март) jе празник коjим се обележава долазак пролећа. 
Тада људи, за здравље и срећу, jедни другима поклањаjу мартеницу, украс направљен од испреплетаних црвених и белих вунених нити, на чиjим краjевима висе кићанке. Мартенице се током целог  месеца носе на левоj страни груди, или око руке. Кад видиш први пут роду, или  процветало дрвеће, мартеница се скида. Може да се качи на неко дрво у цвату, да се стави испод камена, да се баци у воду. Таj обичаj потиче од старих Трачана, народа коjи jе некада давно живео на тлу Бугарске. Веравали су да постоjе зле силе коjе се буде у пролеће, а да мартеница има моћ да заштити људе од болести и урока.




  Благодаря на нашата учителка Светлана Адамович и на всички, които бяха там и направиха този ден специален и вълнуващ! 
  Желела бих да се захвалим учитељици Светлани Адамовић и свим осталим учесницима, коjи су учинили таj дан посебним!




2 коментара:

  1. Maja,bilo je zadovoljstvo prisustvovati radionici koju ste vi osmislili i realizovali,saradjivati sa vama i biti vaspitacica vasem sinu Aleksandru.Zahvaljujem se u ime dece i roditelja, ucesnika te radionice,vama na divno i detaljno odradjenom poslu tog popodneva.Uzivali smo u upoznavanju tradicije svima nama bliske,susedne drzave Bugarske.VELIKO HVALA ,POZDRAV ZA VASU DIVNU PORODICU.

    ОтговорИзтриване