неделя, 29 септември 2013 г.

Картофена салата "пиленца"

За деца :)
Ако имате желание и малко свободно време можете да приготвите тази весела салата. Аз я приготвям вече няколко пъти и имам голям успех. Всеки път приготвянето и е радост и вълнение, малкия ми четригодишен син се върти около мен през цялото време и помага колкото може :)


Очаквахме наши приятелчета да ни дойдат на гости и решихме към менюто да включим и тази салата. Хареса се много на всички и свърши за минутки ...
За приготвянето и са необходими: 4 средно големи картофа, 4 яйца, малко масло, сол, 1 морков, 1-2 маслини, магданоз за украса. От това количество продукти ще получите около 10-12 пиленца.


Сварете картофите и докато са още топли ги намачкайте като добавите маслото и солта (по ваш избор може да добавите солта предварително, докато варите картофите). Количеството масло и сол определете по ваш вкус. Омесете добре. От полученото твърдо пюре направете топчета с размер колкото орехче. Добре сварените яйца (да врят поне 10 минути),  нарязвате с остър нож на две половини. Внимателно отделете жълтъка с помоща на чаена лъжичка. Нарежете половинките на белтъка на зигзаг и оформете "черупките". Моркова също сложете за кратко в гореща вода за да можете по-лесно да изрежете необходимите фигурки за човчици и гребенчета за пиленцата без черупка. Нарежете маслините на ситно и използвайте за очи :) Поставете картофеното топче в изрязания белтък, отгоре поставете второ за главичка. Ако не е устойчиво и пада, съединете ги с клечка за зъби. Така ще получите стабилност. Сложете по-избор на няколко пиленца черупка и отгоре, на други гребенчета от морков, човчици и очички за всички. Подредете ги и украсете с магданоз около тях.



И така веселата салата е готова!



2 коментара:

  1. С какво се режат яцата на зиг-заг? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Tedi,
      аз съм ги изрязвала внимателно с нож (не е трудно). На око преценям да ми се получи зиг-заг :)
      Поздрав!

      Изтриване